نخستین دوئل ترامپ-بایدن و حاشیه هایی که پررنگ تر از اصل ماجرا شد
به گزارش مجله گیتی رو، خبرنگاران - گروه بین الملل: انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا از بسیاری جهات در نوع خود یک اتفاق مهم محسوب می شود زیرا می تواند بر حیات سیاسی فردی که در چهار سال گذشته سیستم حاکم بر معادلات بین المللی را به چالش کشیده انتها دهد.
قبل از انجام این مناظره دونالد ترامپ رئیس جمهور فعلی آمریکا، تلاش کرد تا با بی اخلاقی و نوعی لُمپن بازی شرایط را به نفع خود رقم بزند اما شرایط حاکم بر مناظره نتیجه را تا حدودی به سود رقیب ترامپ رقم زد.
در این میان رسانه هایی همچون سی بی اس از همان ابتدا به راستی آزمایی اظهارات ترامپ و بایدن پرداختند و به دفعات به هر دو آنها لقب کذاب و گمراه کننده دادند.
اما در نهایت، اینکه چه کسی برنده مناظره نخست است، در هاله ای از بلاتکلیفی باقی ماند؛ حال آنکه ظاهراً مردم آمریکا، عملکرد بایدن را بیشتر پسندیده اند.
واکنش رسانه های دموکرات به نخستین مناظره انتخاباتی آمریکا
اگرچه رسانه های میانه روتر عملاً هیچیک از دو نامزد انتخاباتی آمریکا را برنده مناظره دیشب معرفی ننموده و تنها به گفتن اینکه جو بایدن نامزد دموکرات عملکرد بهتری دارد، اکتفا می کنند؛ رسانه های دموکرات، نظرسنجی هایی را منتشر نموده اند که به گونه ای اغراق آمیز، بایدن را برنده بلامنازع این دوئل مناظراتی جلوه می دهند.
به عنوان مثال، سیدنی مورنینگ هرالد مدعی است 56 درصد بایدن را پیروز مناظره می دانند و فقط 18 درصد از نحوه پاسخگویی دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه راضی بوده اند.
این روزنامه همچنین شمار آنهایی را که نظری خنثی نسبت به عملکرد مناظراتی نامزدها دارند؛ 26 درصد عنوان می کند.
سی ان ان هم می گوید از هر 10 بیننده مناظره، 6 نفر بایدن را دارای عملکرد بهتر توصیف نموده و در مجموع 65 درصد از بینندگان این شبکه معتقد بودند که او صادقانه ترین پاسخ ها را به سوالات داده است.
با اینکه نظر جمعی به سمت برتری نسبی بایدن در مناظره شب گذشته متمایل است؛ تجربه انتخابات چهار سال پیش نشان داد که نباید روی اغراق گویی رسانه های دموکرات درباره پیشتازی نامزد منتخب شان حساب ویژه باز کرد؛ چراکه آنها درباره هیلاری کلینتون هم گزارش های مشابهی منتشر می کردند حال آنکه در نهایت، در 2016، اسم ترامپ از گردونه انتخاباتی آمریکا بیرون آمد و او رقابت را برد.
شرمساری
یکی از نکات شاخص این مناظره توهین های دو طرف به یکدیگر بود، چنانچه بایدن خطاب به ترامپ که بارها بدون اجازه وسط حرفهای او می پرید، گفت: آیا خفه می شوی مرد؟ بایدن سپس به طور کنایه آمیزی گفت تو مدام وراجی می کنی.
سی ان ان در توصیف این مناظره نوشت: این مناظره عمیقاً دموکراسی را زیر سوال برد. در این مناظره زشت، بایدن و ترامپ درباره یک نکته به توافق رسیدند: چین؛ زیرا هر دو از موضع ملایم در قبال پکن انتقاد کردند. اما ترامپ بهمنی از دروغ های تکراری را نصیب بایدن کرد.
سی بی اس نیز در توصیف این مناظره نوشت: نخستین مناظره ریاست جمهوری میان رئیس جمهور ترامپ و جو بایدن را می توان هرج ومرج و تبادل آزاردهنده اتهامات و برچسب زدن به هم نامید.
ریچارد هاس رئیس اندیشکده آمریکایی شورای روابط خارجی در پیامی توئیتری نوشت: امیدوارم آن طور که مارشال مک لوهان (فیلسوف کانادایی) گفته؛ همه جهان به تماشای این مناظره ننشسته باشند چراکه در این صورت باقی مانده نفوذ آمریکا در جهان نیز تضعیف می شود و آرمان دموکراسی به مخاطره می افتد.
وی در پیام دیگری نوشت: (این مناظره) ناامیدکننده ترین، مایوس کننده ترین و ناراحت کننده ترین 90 دقیقه عمرم بود. اگر نگران آینده این کشور نبودید، به تماشای آن نمی نشستید.
واکنش توئیتری هاس در حالی است که طی مناظره، طرفین بارها یکدیگر را به دروغگویی متهم کردند حال آنکه در تائید یا رد اتهام های آنها، شبکه سی بی اس، در بسیاری موارد به اظهارات هر دو نفر آنها (بایدن و ترامپ) عنوان کذب یا گمراه کننده اطلاق کرد.
سناتور امی کلوبوچار از نامزدهای ابتدایی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز در توئیتی با انتقاد از ترامپ نوشت: دونالد ترامپ؛ آیا تو رئیس جمهوری هستی که در صحنه مناظره ایستاده یا یک فرد مزاحم در زمین مسابقه؟
وی در ادامه نوشت: ما نیازمند رهبری هستیم که به او احترام بگذاریم نه یک فرد لاابالی که سرش فریاد بکشیم.
کلوبوچار در توئیت دیگری نوشت: آیا ترامپ گفت که دیوان عالی فدرال به همه صندوق های پستی نگاه خواهد کرد؟ ترامپ به معنای واقعی کلمه سیستم انتخابات ما را در مقابل مردم آمریکا بی اعتبار می کند. این همان کاری است که دیکتاتورها انجام می دهند. او هیچ محدودیتی نمی شناسد. او می داند که اگر همه رای دهند نمی تواند برنده شود. پس رای بدهید.
نشریه آتلانتیک نیز در گزارشی از مناظره انتخاباتی آمریکا نوشت: شبی انزجارآور برای دموکراسی.
مجری شبکه خبری سی ان ان نیز این مناظره را به دلیل توهین هایی که هر دو طرف به یکدیگر می کردند شرم آور توصیف کرد.
برای مثال بایدن، ترامپ را متهم نموده که سگ دست آموز (خبرگزاری فرانسه این واژه را سگ شکاری ترجمه نموده است) پوتین است.
بن رودز معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، در توئیتر نوشت: جو بایدن آنچه را که همه جهان برای چهار سال احساس کرد، به زبان آورد: آیا خفه خواهی شد مَرد؟
حاشیه ها پر رنگ تر از اصل موضوع
در انتها این مناظره اما آنچه که بیشتر در رسانه های جهان بازتاب یافت حاشیه های این مناظره همچون عبارت خفه شو بایدن خطاب به ترامپ، استفاده بایدن از عبارت ان شاء الله و لباسی بود که ایوانکا ترامپ در هنگام مناظره به تن نموده بود.
فروش تیشرت های خفه شو مرد
نکته عجیب در این رابطه آن بود که خیلی سریع تیشرت هایی به بازار آمد که روی آنها جمله بایدن به ترامپ نقش بسته بود.
بر اساس این گزارش پس از آنکه جو بایدن در نخستین مناظره انتخاباتی با دونالد ترامپ جمله آیا خفه خواهی شد را خطاب به ترامپ به کار برد، ستاد انتخاباتی نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا فروش تیشرتی را که روی آن نوشته شده خفه شو مرد را آغاز نموده است.
ان شاءالله
در مناظره انتخاباتی صبح امروز، وقتی که مجری از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، درباره فرار مالیاتی وی سوال کرد و او در پاسخ گفت که اظهارنامه خود را به زودی منتشر می کند، جو بایدن رقیب دموکرات از موقعیت سود برد و برای آنکه نشان دهد ترامپ انسان صادقی نیست، از عبارت ان شاء الله استفاده کرد.
به کار بردن این عبارت از سوی نامزد حزب دموکرات بازتاب گسترده ای در رسانه های اجتماعی بخصوص از سوی مسلمانان و کسانی که معنی آن را می دانند داشته است.
برخی این نکته را که بایدن یک عبارت عربی به کار برده که از سوی مسلمانان استفاده می شود؛ مورد تردید قرار داده و در توئیتر نوشته اند که بعد از دو یا سه بار گوش کردن به این بخش از مناظره ترامپ و بایدن متوجه می شوند که نامزد حزب دموکرات از این لفظ استفاده نموده است.
یکی از کاربران نیز در پیامی نوشته است: لحظه ای تاریخی در تاریخ آمریکا، ان شاءالله وارد مباحث انتخابات آمریکا شد.
لباس 3 هزار پوندی ایوانکا
روزنامه دیلی اکسپرس نیز به هزینه سرسام آوری که دختر رئیس جمهور آمریکا برای جلب توجه در مناظره متحمل شده اشاره نموده و گزارش داده که ایوانکا فقط برای لباس خود در این مناظره سه هزار پوند پرداخت نموده است.
نکته انتهای
آنچه از اولین مناظره انتخاباتی ریاست جمهوری آمریکا می توان برداشت کرد این است که مسائل موجود در داخل آمریکا برای هیچیک از نامزدها مهم نبوده و آنها در اولین رویارویی خود بیشتر در پی بی اعتبار کردن یکدیگر بودند تا ارائه برنامه و راهکار.
بایدن و ترامپ تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر، دو بار دیگر نیز با یکدیگر مناظره خواهند داشت و بر اساس شرایط حاکم بر آمریکا باید منتظر پرده دری های بیشتر از سوی آنها باشیم.
در مناظرات بعدی، سیاست خارجی یکی از محورهای مهم گفتگوها خواهد بود و ترامپ که در دور اول ریاست جمهوری خود کاری نموده که اکنون تمامی متحدان ایالات متحده تبدیل به مخالفان آن شده اند باید به حملات پی در پی بایدن پاسخ بدهد.
منبع: خبرگزاری مهر