اینجا کرمان، بهشت گردشگری پاییز؛ تقاطعی از تاریخ
به گزارش مجله گیتی رو، دو فصل پاییز و زمستان در استان کرمان، برای گردشگران فرصت خوبی برای بازدید از منطقه های را فراهم می نماید که در فصل تابستان معمولا درجه حرارت آن ها بالاست. تورهای گردشگری استان کرمان در نیمه دوم سال رونق بیشتری پیدا می نمایند و گردشگران و مسافران را به منطقه ها بیابانی کرمان می برند. جدای از این ها کرمان به خودی خود جذابیت های زیادی دارد که چند روزی را برای بازدید از جاهای دیدنی اش باید وقت بگذارید.
چگونه برویم؟
یکی از راه های رسیدن به کرمان و البته سریع ترین راه، سفر هوایی است. این راستا از تهران و فرودگاه مهرآباد 50 دقیقه تا یک ساعت زمان می برد. برای رسیدن به کرمان بعلاوه می توانیم بلیط قطار رزرو کنیم که 14 ساعته به شهر برسیم یا با اتوبوس خودمان را به آنجا برسانیم. راه دیگر هم استفاده از ماشین شخصی است. فاصله زمانی و مکانی تهران تا کرمان با توجه به راستای که شما انتخاب می کنید، فرق دارد. برای رفتن به کرمان دو راستا پیش رو دارید. راستا اول که کوتاه تر هم هست حدوداً 986 کیلومتر است که از شهرهای قم، کاشان، یزد و رفسنجان می گذرد. اگر با خودروی شخصی این راستا را طی کنید، تقریباً 10 ساعت ونیم در راه خواهید بود. راستا دوم اما طولانی تر بوده و در حدود 1220 کیلومتر است و این راستا از شهرهای قم، اصفهان، شهرضا، آباده، مهریز و رفسنجان عبور می نماید. فاصله زمانی در این حالت تقریباً 13 ساعت و 15 دقیقه است.
در این زمینه بخوانید
گرگان گردی؛ یک شهر پر از جاذبه اما ناشناخته
گروهی سفر کنیم یا انفرادی؟! چند نکته کاربردی
کرمان گردی
جالب است بدانید بعد از تقسیم خراسان بزرگ به سه استان، لقب پهناورترین استان کشور به کرمان تعلق پیدا کرد. استان کرمان در جنوب شرقی ایران و در میان پنج استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، یزد و خراسان جنوبی قرار گرفته است. کرمان با داشتن بیش از 7000 جاذبه تاریخی جزو پنج شهر تاریخی ایران است.
باغ شاهزاده ماهان که در دوره قاجار ساخته شده از مشهورترین نمونه باغ های ایرانی است که در لیست آثار جهانی یونسکو هم ثبت شده و در 30 کیلومتری شهر کرمان قرار گرفته است. این باغ به خاطر واقع شدن در دامنه ارتفاعات جوپار بر خلاف منطقه ها دیگر این شهر آب وهوای مطبوعی دارد. از جمله المان های اصلی باغ شاهزاده ماهان می توان به عمارت اصلی، عمارت شاه نشین، حوض ها، حمام، فواره ها و سردرخانه اشاره نمود. عمارت اصلی در نقطه خاتمهیی باغ واقع شده و برای بازدید از آن باید راستا زیبای باغ را تا خاتمه پیش بروید. عمارت شاه نشین نیز در کنار عمارت اصلی قرار گرفته است، اما اکنون به عنوان رستوران از آن استفاده می شود. برای دسترسی به باغ شاهزاده ماهان باید از خیابان شهاب کرمان به سمت شهر ماهان حرکت کنید. در این راستا پس از طی مسافت کوتاهی به باغ خواهید رسید.
مسجد گنجعلی خان در کنار سرای گنجعلی خان قرار گرفته و با توجه به مجموعه ظرافت هایی که در ساختش به کار رفته باعث شده مورد توجه گردشگران قرار بگیرد. مقرنس کاری داخل گنبد، خطاطی، حجاری و کاشی کاری داخل و بیرون مسجد و گچبری های اجرا شده بر طاق نما همگی از جمله دیدنی های این مکان تاریخی هستند.
اگر با قطار به کرمان برویم، در نزدیکی شهر از دشت فتح آباد می گذریم. باغ فتح آباد معماری بسیار دیدنی ای دارد، اما بیشتر مسافران، شب را برای رفتن به این باغ انتخاب می نمایند؛ چراکه نورپردازی آن زیبایی باغ را بیشتر می نماید. این باغ 13 هکتاری چند سال است که بازسازی شده و برای همین مسافران زیادی در قدم اول به آن سر می زنند. یک گوشه باغ شربت خانه ای درست شده تا مسافران در آنجا لبی تر نمایند. در محوطه باغ، آلاچیق ها یا کپرهایی به عنوان استراحتگاه هم وجود دارد.
بازار سرتاسری یکی از جاهای دیدنی کرمان و البته از قدیمی ترین بازارهای تجاری و خاطره انگیز ایران است. بازار سرتاسری از میدان ارگ آغاز و به خیایان میرزارضای کرمانی ختم می شود و طولی 1200 متری دارد. در راستا این بازار می توان شاهد حیاط کاروانسراها و ساختمان های گنبدی شکل بود. وجود موزه ها، حمام ها و بناهای مذهبی در بازار سرتاسری گردشگران را سرگرم می نماید. در دل بازار آنچه بیشتر خودنمایی می نماید وجود کاروانسراهای قدیمی است. سرای گلشن سمت چپ بازار اختیاری و غرب مدرسه گنجعلی خان، شاید سالم ترین کاروانسرای به جای مانده این شهر باشد. کاروانسرای میرزاحسین خان و حاج مهدی هم از دیگر کاروانسراهای نزدیک بازار هستند.
گنبد جبلیه در خیابان شهدای کرمان و در منتهی الیه شرقی شهر قرار گرفته است و بعضی پژوهشگران، قدمت این گنبد را که یکی از دیدنی های کرمان است، به قرن دوم قبل از میلاد مسیح نسبت داده اند و آن را نوعی رصدخانه می دانند.
یخدان مؤیدی هم از جاهای دیدنی کرمان و از آثار تاریخی دوران صفویه است. این بنا دارای گنبدی مخروطی شکل و دیوارهایی از جنس خشت و گِل است که در فصل زمستان در آن یخ ذخیره می شده تا در تابستان، مردم شهر با مشکل آب روبه رو نشوند. این روزها این بنای قدیمی بدل به مرکزی فرهنگی و کتابخانه برای بچه ها شده است.
روی تپه های شرقی شهر کرمان هم یکی از قدیمی ترین قلعه های ایرانی موسوم به قلعه دختر دیده می شود. امروزه چیز زیادی از این قلعه باقی نمانده، اما در حوالی این منطقه و تپه های شرقی کرمان، خرابه ای به شکل کندوی عسل از گذشته ها به جای مانده است.
بزرگترین مجموعه خشت و گلی جهان ارگ بم است که قدمت آن به دوران قبل از میلاد مسیح برمی شود. این ارگ از قدیمی ترین نقاط شهرنشینی در جهان است. بلندترین عمارت این ارگ، عمارت 5 طبقه حاکم نشین است که بر صخره ای طبیعی ساخته شده و جالب است بدانید که در دوره پس از اسلام دو مسجد و یک زورخانه نیز در آن ساخته شده. به صورت کلی این ارگ بر روی صخره ای بزرگ قرار گرفته است و برای حفاظت از شهر، اطراف آن را نیز خندق هایی حفر نموده اند. بیش از نیمی از ارگ تاریخی بم با وقوع زلزله این شهر در سال 1382 تخریب شد؛ اما اکنون بازسازی آن پس از گذشت 14 سال همچنان ادامه دارد. ارگ راین هم که دومین بنای خشتی بزرگ در جهان است، در جنوب غربی شهر راین در کرمان قرار گرفته است و سالانه گردشگران بسیاری از این بنای باشکوه بازدید می نمایند.
آبشارهای سیمک در 35 کیلومتری شمال کرمان در روستای کوهپایه قرار دارند. این ناحیه امکانات مناسبی از جمله اردوگاه دارد که باعث شده گردشگران زیادی به این ناحیه مراجعه نمایند. 13 آبشار موجود در سیمک همیشه پذیرای کوهنوردان و صخره نوردان است و مسلما صعود به این آبشارها نیازمند تجهیزات و مهارت خاصی است.
چه بخوریم؟
کرمان از جمله شهرهایی است که هم برای گردش ظرفیت های بسیار خوبی دارد و هم در این شهر غذا جزو فرهنگ اصلی مردم است.
اگر فرصتی دست داد و به کرمان سفر کردید حتما غذاهای این شهر را امتحان کنید. غذاهایی چون آبگوشت بادمجان و کشک، آبگوشت زیره، آش گندم شیر، اوماچ آش یا آش عوماج، خورشت بز قورمه، خورشت آلوچه، خورشت به آلو، زیره پلو، کشک کدو، لپه پلو با زیره و مجور کدو.
سوغاتی
در سفر به کرمان با دست پر می شد چون کرمان هم خوراکی های خوبی دارد هم محصولات کشاورزی اش زبانزد است. صنایع دستی کرمانی ها هم معروف است.
شیرینی های کرمانی شامل کماچ سهن، کلمپه، قطاب، قوتو و قوات و فالوده کرمانی است و محصولات کشاورزی این شهر شامل زیره، گردو، پسته، خرما است. پته دوزی، ظروف و اشیای تزیینی مسی، آجیده دوزی، گبردوزی و گلیم شیریکی پیچ صنایع دستی این شهر هستند.
منبع: ایرنا زندگی