مایکروسافت از ویندوز 11 SE رونمایی کرد؛ رقیب تازه سیستم عامل کروم
به گزارش مجله گیتی رو، مایکروسافت به تازگی از یک سیستم عامل تازه تحت عنوان ویندوز 11 SE رونمایی کرد که گفته می شود برای رقابت با سیستم عامل کروم طراحی شده است.
مایکروسافت بعد از ویندوز 11، حالا از ویندوز تازهی رونمایی کرد که پسوند SE را با خود یدک می کشد. اگر این پسوند برایتان آشنا به نظر می رسد، باید بگوییم در دنیای گوشی های هوشمند به خصوص محصولات اپل چنین پسوندی را شاهد هستیم که بیشتر برای گوشی هایی ضعیف تر از گوشی های پرچم دار اصلی استفاده می شود. بنابراین ویندوز 11 SE را باید نسخه سبک تر ویندوز 11 دانست که نه برای رقابت با مکینتاش بلکه برای رقابت با کروم طراحی شده است.
ویندوز 11 SE به صورت اختصاصی برای لپ تاپ هایی طراحی شده است که قدرت سخت افزاری بسیار ضعیفی دارند و بیشتر برای دانش آموزان استفاده می شود. این دقیقا نشان می دهد که ایده کلی مایکروسافت برای طراحی چنین سیستم عاملی، رقابت با کروم بوک ها و محبوبیت فوق العاده بالای آن ها در مدارس آمریکا بوده است.
مایکروسافت پیش تر در تلاش بود تا با طراحی سیستم عاملی، نظر مثبت دانش آموزان را به خود جلب کند اما هیچ وقت پیروز نشد چرا که به درک درستی از مدرسه و دانش آموزان و نیاز آن ها نرسید و نتوانست درک کند نیاز یک دانش آموز مدرسه ای چیست و چه سیستم عاملی به بهترین شکل ممکن می توان جوابگوی این نیازها باشد. در نتیجه حالت S ویندوز اصلا به کار کسی نیامد چرا که در واقع کاربران را مجبور می کرد فقط از فروشگاه خود ویندوز 10 استفاده کنند. فروشگاهی که مسائل فراوانی داشت و اپلیکیشن های کاربردی خوبی هم درون آن دیده نمی شد که کاربر از این بابت خاطرجمع باشد.
به همین علت محدودیتی که مایکروسافت برای سهولت کار دانش آموزان در نظر گرفت بیشتر برای آن ها آزاردهنده بود چرا که آن ها نمی توانستند اپلیکیشن های لازم خود را دانلود کنند. در نتیجه همین موضوع، شرکت آمریکایی ویندوز 11 SE را طراحی کرد. سیستم عاملی که رویه متفاوتی را دنبال می کند و با هدف متفاوتی طراحی شده است.
این ویندوز تازه به نظر می رسد که هدف مدرسه، درس و نیاز دانش آموز را به خوبی درک کرده است و در مسیری قرار گرفته است که پیش از این ویندوز 10X قرار داشت. البته می دانید که این ویندوز دیگر قرار نیست عرضه شود چرا که فرایند طراحی آن کنسل شد و دیگر خبری از آن نخواهد بود. البته همان طور که گفته شد، ویندوز 11 SE هم دقیقا مثل 10X قرار است در محصولات ارزان قیمت استفاده شود و فقط برای اهداف آموزشی است. مثلا اگر آن را تجربه کنید متوجه خواهید شد که چگونه اپلیکیشن هایی نظیر مایکروسافت اج، مایکروسافت آفیس و سرویس های مبتنی بر فضای ابری شرکت آمریکایی در آن بهینه شده اند. مهم تر اینکه دیگر خبری از محدودیت قبل نیست و کاربران محدود به اپلیکیشن های استور نیستند.
ویندوز 11 SE از اپلیکیشن های شخص ثالث هم پشتیبانی خواهد کرد که از جمله می توان به زوم و گوگل کروم اشاره کرد. این دقیقا کاری است که باید صورت می گرفت چرا که دانش آموزان باید خودشان انتخاب کنند که چه اپلیکیشنی بهتر از سایر اپلیکیشن ها می تواند نیاز آموزشی وی را برطرف کند. این صحبت های پیج جانسون، مسؤول بخش آموزشی مایکروسافت است.
نکته جالب اما اینجاست که ویندوز 11 SE اصلا درون خود از مایکروسافت استور بهره نمی برد. در واقع مایکروسافت تصمیم دارد این اجازه را به ادمین های IT بدهد که اپلیکیشن های شخص ثالث خاصی را برای آن ارائه دهند. این لیست فعلا شامل کروم و زوم می شود و مایکروسافت هم نسخه کامل آن را در اختیار عموم قرار نداده است. به همین علت اطلاعات زیادی از بابت اپلیکیشن ها، نام یا تعدادشان در اختیار نداریم.
درباره خود ویندوز 11 SE باید بگوییم که این سیستم عامل تغییرات خیلی زیادی از لحاظ ظاهری یا سیستمی با ویندوز 11 ندارد. اما شرکت آمریکایی طی 18 ماه گذشته مشغول صحبت با دانش آموزان و معلمان زیادی بوده تا بتواند با دریافت و تحلیل بازخورد آن ها، به نتیجه ای درست در رابطه با طراحی یک سیستم عامل کاملا مناسب برای نیاز آن ها برسد. فیدبک هایی که شرکت آمریکایی در این زمینه دریافت کرد شامل اجرا شدن همیشگی اپلیکیشن ها به صورت تمام صفحه، حذف تفسیم بندی چندگانه صفحه و بازگشت به همان شکل سابق یعنی قرارگیری دو اپلیکشین کنار هم و چیزهایی از این دست می شود.
بخش ویجت ها که به عنوان یکی از قابلیت های تازه ویندوز 11 از آن یاد می شود هم دیگر در ویندوز 11 SE دیده نمی شود چون طبیعتا وجود چنین چیزی برای دانش آموزان ضروری نیست که هیچ، در برخی مواقع باعث پرت شدن حواس هم می شود. مایکروسافت اج هم به گونه ای طراحی شده که کاربر به راحتی بتواند تمام افزونه های کروم را که فوق العاده کاربردی و زیاد هم هستند دریافت کند. این قابلیت به صورت پیش فرض در ویندوز 11 غیبرطرفال است اما در نسخه SE کاربر به صورت فعال امکان اضافه کردن هر افزونه ای که بخواهد را به اج دارد.
بسیاری از مدارس در آمریکا از افزونه های مرورگر کروم در سیستم عامل کروم استفاده می کنند و این اقدام مایکروسافت کاملا نشان می دهد که چرا فکر می کنیم ویندوز 11 SE برای رقابت با کروم آمده است. این سیستم عامل همچنین تمام اسناد کاربران را به صورت پیش فرض در وان درایو پشتیبان گیری می کند و از حالت آفلاین هم پشتیبانی می کند تا بدین ترتیب کاربران در فضایی غیر از کلاس هم به تمام داده های خود دسترسی داشته باشند.
تصویر زمینه ای هم که مایکروسافت برای این سیستم عامل تازه خود در نظر گرفته تازه و رنگارنگ است. همچنین باندل اپلیکیشن ها هم ظاهرا تفاوت هایی با نسخه استاندارد دارد. مثلا در ویندوز 11 شاید تجربه کرده باشید که دو نسخه از وان نوت و مایکروسافت تیمز روی سیستم شما نصب شده باشد اما در ویندوز 11 SE همه این اپلیکیشن ها فقط در یک نسخه در دسترس قرار دارند.
شرکت های ایسر، ایسوس، دل، فوجیتسو، HP، لنوو و… از این ویندوز به عنوان سیستم عامل پیش فرض لپ تاپ های خود استفاده می کنند و آن ها را هم به صورت سفارشی به مدارس می فروشند. البته این بدان معنا نیست که نمی توانید این محصولات را در بازار خریداری کنید اما توصیه می شود که فقط برای اهداف آموزشی آن ها را تهیه کنید و نه کار دیگری.
طی ماه های آینده محصولات مجهز به این سیستم عامل تازه راهی بازار خواهند شد اما مایکروسافت پیش از این از سرفیس لپ تاپ SE با قیمت تنها 249 دلار رونمایی کرد که در واقع به عنوان اولین محصول مجهز به ویندوز 11 SE در دسترس قرار می گیرد. مدل پایه این محصول از پردازنده اینتل سلرون، 4 گیگابایت حافظه رم و 64 گیگابایت حافظه داخلی از نوع eMMC بهره می برد. نمایشگر آن هم 11.96 اینچی از با وضوح 768 × 1366 پیکسل است. در واقع این محصول یک گوشی اقتصادی با سیستم عامل ویندوز است و قیمتی هم که برای آن در نظر گرفته شده کاملا گویای این مسأله هست.
البته مایکروسافت که ادعا می کند بهبودی های فراوانی را در این لپ تاپ تازه خود اعمال کرده است تا کاربران بدون مشکل بتوانند از آن استفاده کنند. این یعنی 4 گیگابایت حافظه رم و 64 گیگابایت حافظه داخلی در کنار پردازنده اینتل سلرون قرار نیست شما را در انجام کارهای روزمره دچار مشکل خاصی کنند و از پس نیازهای شما برخواهند آمد که به نظر می رسد ادعای بی راهی هم نباشد.
همان طور که گفته شد، ویندوز 11 SE به طور کاملا واضح، تلاشی است از سوی مایکروسافت برای رقابت با یکی از بزرگ ترین شرکت ها در این زمینه یعنی گوگل و سیستم عامل کروم این شرکت که فوق العاده بین دانش آموزان محبوب است. ردموندی ها شاید گاهی اوقات چیزی را کروم را به سیستم عامل محبوب ادمین های IT و مدارس تبدیل کرده فراموش می کردند اما به نظر می رسد بالاخره توانستند با ویندوز 11 SE به هدف خود برسند. حتی شرکت آمریکایی اپلیکیشن هایی را نظیر تیمز، وان نوت، ماینکرفت برای آموزش و فلیپ گرید را برای این سیستم عامل به صورت پیش فرض طراحی کرده تا ادمین های IT مجبور نباشند به صورت مجزا به نصب هر کدام بپردازند. این یعنی کاربر فقط به سراغ لپ تاپ خود می آید و بعد از وارد کردن اطلاعات کاربری، به آنچه که می خواهد دسترسی پیدا می کند. هرچند باز هم باید منتظر باشیم ببینیم در عمل چه عملکردی را از این سیستم عامل شاهد خواهیم بود.
مایکروسافت انتظار دارد لپ تاپ های مجهز به ویندوز 11 SE اواخر امسال و در سال 2022، به کانال های آموزشی راه پیدا کنند. نظر شما در رابطه با این سیستم عامل چیست؟ آیا مایکروسافت می تواند با ویندوز 11 SE با کروم رقابت کند؟
منبع؛ The Verge
منبع: دیجیکالا مگ