کشف دوباره یک شهر گمشده در ترکیه، دروازه شاه
به گزارش مجله گیتی رو، هاتوسا، نسبت به دیگر شهرهای باستانی ترکیه، توجه نسبتاً کم تری را به خود جلب نموده است. این موضوع ممکن است به علت موقعیت دورافتاده این شهر گمشده در ترکیه باشد. به هرحال، به عنوان مرکز یکی از پرقدرت ترین امپراتوری های عصر برنز، هاتوسا اهمیت تاریخی انکارناپذیری دارد. امروزه با بازدید از هاتوسا، شاهد ویرانه های باشکوهی خواهید بود که در منطقه وسیعی پخش شده و در میان منظره ها طبیعی زیبای آناتولیا قرار دارند.
هاتوسا در نزدیکی شهر امروزی بوغازکاله در استان چوروم ترکیه واقع شده است. این شهر بعلاوه محل معبد صخره ای یازیلیکایا متعلق به هیتی ها است که می توان آن را در همان روز بازدید کرد
تمدن شگفت انگیز هیتی های هاتوسا
هیتی ها مردمانی هندواروپایی بودند که حدود 2000 سال قبل از میلاد وارد آناتولی شدند. هیتی ها به تدریج تحت یک دولت متمرکز که نخستین دولت بزرگ آناتولی محسوب می گردد، با هم متحد شدند.
تا قرن 13 قبل از میلاد، زبان هیتی ها زبان غالب آناتولی شده بود و هیتی ها حتی الفبای هیروگلیفی منحصر به فردی را علاوه بر الفبای مصر باستان ابداع نموده بوند. هیتی ها بعدها مرکز خود را در شهر هاتوسا قرار دادند.
امروزه در هاتوسا بیشتر نمادهای مهم موجود، به دوران امپراتوری هیتی ها تعلق دارند. علت واقعی فروپاشی امپراتوری هیتی ها که حدود سال 1200 قبل از میلاد رخ داد، هنوز هم ناشناخته است. اما شاید این موضوع اتفاقی نباشد که تروا، متحد هیتی ها هم در حدود همان زمان، در جنگ تروا شکست خورد.
باوجوداینکه هیتی ها یکی از مهم ترین تمدن های عصر برنز بودند، تا همین اواخر اطلاعات چندانی از آن ها در دسترس نبود. اگرچه چند بار در کتب مقدس از آن ها یاد شده بود، اما کسی تلاشی برای پیدا کردن مرکز آن ها ننموده بود.
کشف دوباره یک شهر گمشده
اما در سال 1834 میلادی، باستان شناسی به نام شارل تکسیه در حالی که در پی مرکز گالاتیا بود، پیروز به کشف حکاکی های یازیلیکایا شد. تحقیقات بعدی در دهه های آینده منجر به کشف لوح های استوانه ای خط میخی شد و تنها در آن موقع بود که دانشمندان متوجه شدن که مرکز امپراتوری بزرگ هیتی ها را کشف نموده اند که از آنچه تصور می شد، بسیار بزرگ تر بود. این کاوش ها که از سال 1907 شروع شده بود، در طول قرن بیستم هم ادامه یافت و هنوز هم ادامه دارد!
بازدید از هاتوسا: سفری در تاریخ آناتولی
برای کسانی که قصد دارند با پای پیاده از هاتوسا تماشا نمایند، راه طولانی اما دلپذیری وجود دارد. قبل از رسیدن به دیوار اصلی شهر، باید از دیوارهای مستحکم دیگری عبور کنید که به نظر می رسد جزوی از سازوکار دفاعی شهر بوده اند. باتوجه به مقدار بزرگ این محوطه، حتماً کشفیات بااهمیت دیگری هم هستند که هنوز در دل خاک مخفی مانده اند.
دیوارهای شهر هاتوسا
با نزدیک شدن به محوطه اصلی شهر، ابتدا از سازه بازسازی شده دیوار اصلی به طول 65 متر عبور می کنید. این دیوار با استفاده از آجرهای رسی به همان مقدار ای که هیتی ها از آن استفاده می کردند، ساخته شده است. باستان شناسان در ساخت این سازه، حتی روش های ساخت قدیمی را نیز تقلید نموده اند.
اعتقاد بر این است که ابعاد این سازه، دیوار اصلی را به طور کامل بازسازی می نماید و بازدیدنمایندگان امروزی را قادر می سازد تا تصویر واضحی از آنچه در عصر برنز اینجا وجود داشته را به دست آورند. اما این ساختار با تمام شکوهش تنها حدود 1 درصد از دیوار اصلی هاتوسا را نمایش می دهد. هزاران سال پیش، این دیوار تا حداقل 6.6 کیلومتر امتداد داشته است!
شهر پایینی و معبد بزرگ
با ورود به دروازه های شهر، در منطقه وسیع شهر پایینی قرار خواهید گرفت. بقایای بناهای موجود، نشان می دهد که این بخش از شهر تا چه اندازه مجهز و وسیع بوده است.
شهر به وسیله یک خیابان بزرگ تقسیم می شده که هنوز هم قابل تشخیص است. بخش پایین شهر، قدیمی ترین بخش شهر هاتوسا است که از دوران برنز اولیه به طور پیوسته مسکونی بوده است. در آن موقع پیشینیان هیتی ها، یعنی هاتیان ها اینجا ساکن بودند و باستان شناسان برخی از بقایای آن ها را کشف نموده اند. باوجوداینکه برای تصور بسیاری از جزئیات باید به قوه تخیلتان اتکا کنید، برخی از سازه ها هنوز هم بسیار زیبا هستند. از جمله ساختمان های بزرگ با کف سنگی که به نظر می رسد در سطح زیرزمین ساخته شده اند.
معبد مقدس هاتوسا
با ادامه مسیر به سمت شمال، به معبد مقدس می رسید که بزرگ ترین مجموعه ساختمانی در تمام هاتوسا بوده است. دسترسی به این محوطه احتمالاً تنها برای پادشاه هیتی ها که بعلاوه سرکاهن اعلی در جامعه آنان بوده، مجاز بوده است. درحالی که بیشتر بخش های معبد پوشیده شده بودند، اما حیاط داخلی رو به آسمان بوده و مراسم قربانی حیوانات در آن انجام می شده است. در خاتمهی حیاط دو اتاق وجود داشته که احتمالاً میزبان مجسمه های مذهبی خدایان بوده اند.
امروزه تنها پایه های این بنا به جای مانده است، اما مجموعه معبد در ابتدا شامل ستون های سنگی به ارتفاع 1.5 متر بوده، در حالی که دیوارها از آجرهای خاکی ساخته شده بودند.
سنگ سبز اسرارآمیز معبد
خوشبختانه محوطه معبد کاملاً خالی از اشیای جالب توجه نیست. در یکی از انبارهای سابق، سنگ سبز بزرگ و اسرارآمیزی را پیدا خواهید کرد. این واقعیت که تنها یک سنگ زیبای اینچنینی در تمام شهر هاتوسا پیدا می گردد، آن را به یکی از مهم ترین بخش های شهر تبدیل نموده است.
شرح قطعی برای وجود این سنگ وجود ندارد. اما طی قرون، مردمان سرتاسر دنیا از این نوع سنگ معمولاً برای مقاصد مذهبی و مراسم مقدس، به ویژه آن هایی که با آب و باران مرتبط می شدند، استفاده نموده اند. پس احتمالاً این سنگ هم عملکردی مذهبی داشته است. امروزه، بسیاری از بازدیدنمایندگان هاتوسا دوست دارند دستان خودشان را روی این سنگ قرار دهند و آرزوهایشان را در گوش آن نجوا نمایند.
حرکت به سمت بالای تپه
وقتی به سمت بالای تپه حرکت می کنید، در سمت راست مسیر یک ساختمان شاخص واقع شده است. به نظر می رسد این ساختمان پیرامون دو صخره طبیعی بزرگ، شبیه یازیلیکایا ساخته شده است. شاید اینجا یکی از 30 معبدی بوده است که قبلاً در هاتوسا وجود داشته.
گرچه هاتوسا عموماً از تابلوهای اطلاع رسانی خوبی برخوردار است، این محوطه باستان شناسی بسیار بزرگ است و شما در مسیر بالارفتن از تپه، با بناهای جالبی برخورد خواهید کرد که هیچ برچسب و تعییناتی ندارند.
همین طور که به سمت بالای تپه پیش می روید، به نقطه ای می رسید که جاده منشعب می گردد. از علامت پیکان پیروی کنید و از جاده سمت راست بروید. نگران نباشید - با پیروی از مسیر توصیه شده، در نهایت همه جا را خواهید دید. بازدید از هاتوسا تنها به کاوش در محوطه های باستانی محدود نمی گردد، بلکه فرصت تحسین منظره ها طبیعی زیبای آن را هم خواهید داشت.
دروازه شیرهای هاتوسا
اولین بنای مهمی که در بالای تپه با آن روبرو می شوید، احتمالاً مشهورترین بنای هاتوساست. دروازه شیرها، که به دلایل واضحی چنین نام گذاری شده، در بخش جنوب غربی دیوارهای شهر واقع شده است.
چشم های شیرها در ابتدا با سنگ های گران بها تزئین شده بوده اند. در حالی که شیر سمت راست به طور کامل در کاوش ها پیدا شد، سرشیر سمت چپ کاملاً گم شده بود؛ بنابراین، آنچه امروزه می بینید، کاملاً بازسازی شده است. این شیرها در دو طرف یک دروازه بزرگ طاق دار قرار داشتند که به یک درب چوبی مجهز شده بود.
دروازه ابوالهول و هرم هاتوسا
اگر از جاده به سمت شرق مسیر را ادامه دهید، به یکی دیگر از دروازه های شهر خواهید رسید. دروازه ابوالهول، در ادامه مسیر واقع شده است. ابتدا از راهروی 70 متری عبور خواهید کرد که شما را به سمت مقابل می برد. این راهرو احتمالاً به عنوان یک راه مناسب برای عبور و مرور عابران پیاده مورد استفاده قرار می گرفته است.
وقتی از خاتمهی دیگر دروازه خارج می شوید، به سمت چپ بپیچید و وقتی به خاتمه رسیدید، چیزی را خواهید دید که احتمالاً انتظار یافتن آن را در هاتوسا نداشتید: یک هرم. البته نیمی از یک هرم! اگرچه اینجا دقیقاً یک هرم به سبک اهرام مصر نیست، اما نزدیک ترین چیز به یک هرم است که در تمام آناتولی پیدا خواهید کرد.
مجسمه های ابوالهول
با بالارفتن از پله ها، خاتمه به مجسمه های ابوالهول می رسید. البته باید دقت داشته باشد که این مجسمه ها در واقع بازسازی شده هستند، درحالی که اصل آن ها را می توان در موزه ای نزدیک Boğazköy در شهر پیدا کنید.
این مجسمه ها که در اولین حفاری ها در سال 1907 میلادی کشف شدند، به قرن 13 قبل از میلاد بازمی گردند. مجسمه های ابوالهل سرهای انسانی روی بدن شیرهای بال دار دارند، درحالی که یکی از آن ها نوعی کلاه تشریفاتی پیچیده نیز بر سر دارد.
این دو در سال های اخیر دوباره به یکدیگر پیوستند. این مجسمه ها در اوایل قرن بیستم به آلمان برده شدند، اما یکی از آن ها در سال 1924 به ترکیه بازگردانده شد.
مجسمه های ابوالهول تقریباً یک قرن در موزه باستان شناسی استانبول نگهداری شد تا این که در سال 2011 به بوغازکاله بازگردانده شد.
ابوالهول دیگر عمدتاً به علت پیچیدگی های سیاسی مختلف، به مدت طولانی در آلمان باقی ماند. خاتمه این ابوالهول نیز در سال 2011 به بوغازکاله بازگردانده شد.
کاوش در شهر بالایی هاتوسا
از بالای تپه، بقایای چند ساختمان دیگر را در سراسر تپه مشاهده خواهید کرد. اگرچه هیچ کدام از این سازه ها حاوی علامت های اطلاع رسانی نیستند، اما همچنان برای بازدید جالب و سرگرم نماینده خواهند بود.
کسانی که پیاده به تماشا هاتوسا آمده اند، به جای اینکه به جاده وابسته باشند، می توانند به سادگی از این منطقه عبور نمایند تا به مقصد مهم بعدی (دروازه شاه) برسند. این یکی از مزایای اصلی تورهای پیاده روی هاتوسا است.
هاتوسا احتمالا تا 30 معبد داشته است، و بسیاری از این ساختمان های بدون علامت امروزی برای اهداف مذهبی استفاده می شده اند. در حالی که از برخی از این بناها تنها پایه های آن ها به جای مانده، بخش هایی از دیوارهای سنگی بزرگ همچنان سالم هستند. بعلاوه در سراسر شهر بالایی، ویرانه های قلعه های کوچکی را که روی برآمدگی های طبیعی ساخته شده اند، مشاهده خواهید کرد.
دروازه شاه
این دروازه در بخش جنوب شرقی شهر هاتوسا واقع شده است، و از لحاظ مقدار و سبک بسیار شبیه دروازه شیرها است - فقط بدون شیرها. به جای آن، شما حکاکی دقیق یک شکل انسانی را خواهید دید - که در ابتدا گمان می رفت یک شاه باشد، اما اکنون باور بر این است که یک خدا بوده. همان طور که با نگاه اول تعیین است، حکاکی اینجا اکنون یک بازسازی مدرن است، درحالی که اصل آن در آنکارا نگهداری می گردد.
نیسانتپه
درست در برابر دروازه شاه یک منطقه به نام نیسانتپه واقع شده است که بیشتر به خاطر صخره ای که بر روی آن هیروگلیف هایی حک شده است، معروف شده. متأسفانه، هیروگلیف های نیسانتپه به شدت تحت تأثیر آب وهوا قرار گرفته و امروزه قابل خواندن نیستند. باستان شناسان بر این باورند که متن، دستاوردهای شاه سوپیلولیوما دوم را توصیف می نموده است. ازآنجایی که سوپیلولیوما دوم آخرین پادشاه هیتی بوده، احتمالاً خودش این متن را تهیه نموده است. خوشبختانه، در نزدیکی، هیروگلیف هایی وجود دارند که به مراتب بهتر حفظ شده اند.
اتاق هیروگلیفی هاتوسا
با صعود از پله ها، می توان به آنچه که امروزه قلعه جنوبی نامیده می گردد، رسید. این ساختار ابتدا به وسیله هیتی ها بنا شده بود؛ ولی بعدها به وسیله تمدن بعدی که بر این سرزمین ها حاکم شدند، تقویت شد. خوشبختانه آثار اصلی و اساسی این محل سالم نگه داشته شده اند.
اتاق درون دیوارهای بازمانده از قلعه، به وسیله سوپیلولیوما دوم که همان طور که گفته شد، احتمالاً عامل خلق هیروگلیف های پایین تر هم بوده، ساخته شده است. اینجا پادشاه، خدایان مختلف را ستایش می نماید و از کشورها و سرزمین های مختلفی که فتح نموده، یاد می نماید. او بعلاوه از قربانی های مختلفی که به خدایان گسترده هیتی ارائه داده، نام می برد. بعلاوه به نظر می رسد متن اشاره به وجود یک گذرگاه زیرزمینی زیر اتاق دارد که شاید نمادی از ارتباط با دنیای زیرین بوده است. اگرچه اتاق به روی گردشگران کاملاً بسته است، اما می توان به وسیله شکاف های دروازه، به درون آن نگاهی انداخت.
کاخ سلطنتی
با پایین آمدن از قلعه جنوبی به سمت شمال حرکت کنید و از پله های دیگری بالا بروید تا به ناحیه کاخ سلطنتی هاتوسا برسید. این منطقه درگذشته محل قرارگیری یک کاخ بزرگ، خانه ها و انبارهایی بوده است.
پادشاهان هاتوسا اینجا از برترین منظره ها شهر برخوردار بوده اند. علی رغم اهمیتی که داشته اند، ساختارهای ویران شده این کاخ سلطنتی، حالا تفاوت زیادی با سایر منطقه ها هاتوسا ندارند.
منبع: الی گشت