ماموریت جدید اروپا برای آنالیز سیارات فراخورشیدی به فضا پرتاب شد
به گزارش مجله گیتی رو، بامداد چهارشنبه 27 آذر ماهواره CHEOPS، ماموریت جدید سازمان فضایی اروپا (ESA)، با هدف مطالعه سیارات فراخورشیدی به فضا پرتاب شد.

برای سفر به تور اروپا با بهترین کارشناسان مشورت کرده و بهترین برنامه سفر را انتخاب کنید.
ماهواره CHEOPS سوار بر موشک سایوز از پایگاه فضایی گویان فرانسه به مدار ارسال شد. علاوه بر این ماهواره چند ماهواره دیگر نیز در این پرتاب به مدار زمین اعزام شدند.
ماموریت اصلی ماهواره CHEOPS آنالیز سیارات فراخورشیدی است که پیش از این به دور ستاره های درخشان و نسبتا نزدیک کشف شده اند. اخترشناسان با یاری داده های این ماهواره می توانند به اطلاعات دقیق تری از مدار سیارات فراخورشیدی و اندازه آن ها دست پیدا نمایند.
این در حالی است که هدف بیشتر ماموریت های قبلی در زمینه سیارات فراخورشیدی، مانند کپلر و تس (TESS)، کشف سیارات جدید بوده است.
ماهواره CHEOPS اما سیاراتی را که با روش گذر کشف شده اند با دقت بیشتری آنالیز خواهد نمود. سیاراتی که از دید ما درست از مقابل ستاره مادر گذر می نمایند.
روش گذر یکی از روش های مهم و اصلی کشف سیارات فراخورشیدی است که ساز و کاری ساده دارد. در این روش اخترشناسان ستاره را با دقت زیر نظر می گیرند و تغییرات کوچک در نور ستاره را ثبت می نمایند. حال اگر سیاره ای فراخورشیدی به دور ستاره در حال گردش باشد و از راستای دید ما درست از مقابل آن گذر کند افت نوری بسیار جزئی ثبت خواهد شد که می تواند نشانه ای از وجود سیاره باشد. البته کشف سیارات با روش گذر کشفی قطعی نیست و اخترشناسان برای تایید آن باید از روش های دیگری نیز بهره ببرند.
تعداد بسیار زیادی از چهار هزار سیاره فراخورشیدی که تا کنون کشف شده اند با یاری روش گذر شناخته شده اند. تلسکوپ کپلر، که چندی پیش ماموریتش سرانجام یافت، و ماهواره تس که اکنون در حال فعالیت است، مهم ترین ماموریت هایی بودند که با این روش به کشف سیارات فراخورشیدی مشغول شدند.
ماهواره CHEOPS نیز با ساز و کاری مشابه به آنالیز سیارات فراخورشیدی که پیش از این کشف شده اند خواهد پرداخت. داده های این ماهواره به اخترشناسان یاری خواهد نمود تا با آنالیز مقدار افت نور ستاره مادر به اطلاعاتی درباره سیاره ای که به دور ستاره قرار گرفته است دست پیدا نمایند. با بهره گیری از این روش می توان اندازه سیاره را محاسبه کرد. از سوی دیگر معین جرم سیاره نیز با یاری روش های دیگر ممکن است. به این ترتیب اخترشناسان می توانند با داشتن این اطلاعات چگالی سیاره را محاسبه نمایند. محاسبه چگالی سیاره نیز در نهایت این امکان را به اخترشناسان می دهد تا بتوانند درک بهتری از جنس سیاره پیدا نمایند.
CHEOPS که سازمان فضایی اروپا (ESA) طراحی و ساخت آن را بر عهده داشته است یک ماموریت ارزان قیمت است و با بودجه ای حدودا پنجاه میلیون یورویی به فضا پرتاب شده است.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از پرتاب ماهواره CHEOPS.
Credit: ESA/ATG medialab
منبع: دیجیکالا مگ